Gin je alkoholický nápoj s nahořklou chutí, který se pije samostatně nebo se přidává do koktejlů. Vznikl v Holandsku v 17. století, kdy ho chtěli používat jako lék pro léčbu ledvinových kamenů. Samotný název Gin vznikl s francouzského slova, které znamená jalovec. Chutná po jalovcových bobulích, ze kterých se vyrábí. K těmto bobulím se přidává ještě další koření a byliny, například kořen lékořice, koriandr nebo pomeranč a citron.
Nejvíce ginu se vyrábí ve Velké Británii a USA. Jako první se destiluje fermentovaný obilný slad, který se pak znovu destiluje se směsí oleje z jalovce a ostatních bylin. Po této destilaci se destiluje ještě jednou a označuje se jako double gin. Poté ještě zraje v dubových sudech. Dry gin se vyrábí tak, že se destiluje obilí. Poté se opět destiluje s tím, že se nad alkohol zavěsí vak s jalovcem a ostatními bylinami a kořením. Kondenzací kapou do alkoholu a vzniká suchý gin, který nezraje v sudech. Rozlišuje se několik druhů ginů.
London Dry Gin je gin, který není vyráběn pouze v Londýně. Obsah alkoholu má vyšší než 37,5 %, je pouze z přírodních ingrediencí a neměl by být ničím ochucený.
Plymouth gin musí být vyroben v Plymouth. Není příliš suchý a výrazný, má zemitější chuť.
Destilovaný gin je ochucený. Kvalitní je takový, který je vyráběn klasicky a destilace probíhala se všemi bylinami.
Gin se často používá pro přípravu koktejlů. Nejznámější je kombinace ginu s tonicem. Kromě klasické limetky se dnes k této kombinaci přidává i jiné ovoce, jako například ostružiny nebo pomeranč. Díky tomu, že je gin svěží a čistý a je vyráběn z kombinace bylinek, je nekonečně mnoho variací koktejlů, kam se může gin přidat. Z těch známějších to je například Bramble nebo Martini.
Vybírat se dá z opravdu velké nabídky ginů od různých výrobců a v rozdílných cenových kategoriích. Každý gin je v něčem jiný a originální.