Hlavním pravidlem při plánování kuchyňské linky je pomyslný trojúhelník, který by měl vzniknout mezi sporákem, ledničkou a dřezem. Ideální varianta nastává tehdy, když prostor mezi jednotlivými spotřebiči není příliš stísněný a když obvod tohoto trojúhelníku dosahuje alespoň 3,5 metru. Nespornou výhodou bude, pokud budete moci pořídit do místnosti kuchyňskou linku ve tvaru „L“, ta vám zajistí pohodlnější přístup ke všem spotřebičům a celkově se vám bude v prostoru lépe pracovat.
Rozměry a materiály kuchyňské linky
Rozměry kuchyňské linky by neměly přesáhnout 4 metry. Neméně podstatná je i samotná výška pracovní desky, která by měla být něco okolo 90 centimetrů. Výhodnější budou jistě nerezové dvojdřezy, které oceníte, i když jste majiteli myčky na nádobí. Vedle dřezu byste také neměli zapomínat na dostatek odkládacího prostoru na nádobí.
Pokud dáváte přednost luxusnějším materiálům, můžete dát přednost kuchyním z masivu. Rozhodně ale nepřijdete zkrátka, pokud se rozhodnete pro levnější laminát. Nedílnou součástí kuchyňské linky je i pracovní deska, která by měla působit elegantním dojmem a zároveň by měla odolávat mechanickému poškození. Obklad umělý kámen vám zase skvěle poslouží za kuchyňskou linku, kde bude působit honosným dojmem. Alternativou může být použití přírodního dřeva nebo nerezu. Ovšem neméně oblíbenou variantou jsou stále laminátové desky, mezi jejíž přednosti patří hlavně nízká cena a jednoduchá údržba.